Květinka v kostce

Country kapela Květinka.

Píše se rok 1976 a někdy v polovině letních prázdnin vzniká ve Znojmě country kapela ve složení Michal Malč – banjo, Max Förster – foukačky, Jiří “Plešek“ Jelínek- solová kytara, Víťa Havlík – kytara a Zdeněk „Masan“ Frank – kontrabas. Na podzim téhož roku kapela dostala do vínku název „Květinka“. Za nedlouho poté přišla do kapely Marta Bělková – zpěv a bylo utvořeno první osazení Květinky, které se poté nesčíslněkrát měnilo.

Od roku 1976 do roku 1990 prošlo kapelou na 40 muzikantů, několik zvukařů a spousta lidí tzv. kolem kapely. Někteří pobyli několik týdnů, jiní se nesmazatelně vryli do dění v Květince, ale i do života kolem znojemské country scény. Sám zakladatel kapely Michal Malč, člověk, který vtiskl do Květinky její výraz a styl, strávil v kapele víc jak 37 let. Z původních muzikantů, kteří se zařadili mezi dlouhohrající členy byl i Zdeněk „Masan“ Frank. Svoji éru v Květince ukončil po 15 letech v roce 1991. V roce 1981 přišel do kapely další nestor Květinky Jarda „Šábes“ Šabatka. Ten se na zvuku kapely svými houslemi podílel plných 38 let a stal se tak rekordmanem. Další ze zakládajících členů – Max Förster, celkem 4x přicházející a odcházející strávil s Květinkou s přestávkami bezmála tři a půl roku. Odešlých a navrátivších se muzikantů bylo v Květince více – např: Jarda „Šábes“ Šabatka, Karel Bula, Honza „Johan“ Česnek a další. Hudební výraz Květinky vždy dotvářely zpěvačky. Jen v krátkosti připomenu: Marta Bělková, Magda Skřibská,, Kateřina Šlápotová, Petra Polášková a od roku 1987 Pavla  Valová.

V počátcích kapely musela být podobná sdružení někde registrována – například různé organizace SSM nebo Městská osvětová Beseda. Nejen z tohoto důvodu přibývali do kapely tzv. „Čestní členové“ jen namátkou Majka Tesařová, Mirek Tesař, Pavel Luňáček, Mirek Hudeček a spousta dalších, kteří se podíleli na vývoji a životě Květinky. Například Mirek Tesař jako konferenciér na různých akcích, které Květinka buďto pořádala, nebo se na nich podílela. Tyto akce se stali oblíbenými natolik, že zdomácněly i na Znojemské country scéně a staly se tradicí. Namátkou Putování s Dominem, River Boat, Květinkovský Countrybál, Vesterníček nebo Obchod květinami neboli Bleší trh. V této souvislosti byla za pomoci Evy „Ešky“ Štítarské založena v roce 1986 skupina country tanců „Couwet“.

V roce 1988 přišel do kapely s dvanáctistrunnou kytarou Petr „Hroch“ Večeřa, v roce 1990 s mandolínou a dobrem Jiří „Žistén“ Prycl a v devadesátém prvním  Karel Koželuh s basovou kytarou. Od roku 1992, kdy přišel jako druhý kytarista Jarda Fiala hrála kapela téměř 18 let ve stejném složení. To téměř znamená, že po roce přišel Libor Malafa jako zvukař, v roce 96 odešel Žistén a přišel podruhé Karel Bula na mandolínu. V této době Květinka měla několik scén, kam se pravidelně vracela, jako byl třeba autokemp Wilsonka na Dalešické přehradě, Zotavovna Bítov, Hotel Iris v Pavlově, ranč v Rakouském Burgschlenitzu a další. Květinka hrála nejen v sousedním Rakousku ale i v Německu, Itálii a Slovensku. Po posledním „Blešáku“ mimochodem bylo jich celkem dvaašedesát, začala Květinka pořádat tzv. „Mikulášský advent s Květinkou“ jako charitativní akci pro Znojemskou charitu.

K dalším změnám došlo v roce 2010, kdy odešel basista Karel Koželuh a nahradil ho Jan „Muroň“ Jeřábek z bývalých Jewelců. V roce 2013 odešel na zasloužený odpočinek poslední ze zakladatelů Květinky Michal Malč. V Tomtéž roce přišel nový banjista Vladimír „Ďoch“ Oulehla. Po adventním koncertu se s námi rozloučil Honza „Muroň“ Jeřábek a po delším hledání ho nahradil Milan Konvalina z bývalé kapely Samci. Na jaře roku 2019 odešel Jarda „Šábes“ Šabatka. N apodzim roku 2019 s námi začíná občas hrávat na perkuse Pavel Pelouch, který pendluje mezi Znojmem a Táborem. V současné době je domovskou scénou Květinky restaurace Pohoda v Dobšicích. Zde si také dne 27.4. 2022 s námi naposledy zazpívala dlouholetá zpěvačka Pavla Valová, která se z rodiných důvodů přestěhovala Do Českých Budějovic. 18. 2. 2024 se s námi navždy rozloučil zakládající a dloholetý kapelník Květinky, banjista MICHAEL MALČ. Tak ať Ti to nahoře Míšo hraje.